Ilmastonmuutos asumisessa
Pienetkin teot ovat tärkeitä. Ilmastonmuutoksen hillinnässä tarvitaan meitä kaikkia. Osallistu talkoisiin: muuta tottumuksiasi arjen asioissa, kuten energiankäytössä, liikkumisessa ja jätteiden käsittelyssä.
Ihmisten vaikutus ilmastonmuutokseen voimistaa luonnollista kasvihuoneilmiötä päästämällä ilmakehään valtavia määriä kasvihuonekaasuja. Näistä merkittävin on hiilidioksidi, jonka päästöjä syntyy erityisesti energiantuotannossa ja liikenteessä. Lue tästä miten sinä voit vaikuttaa ilmastonmuutokseen!
Säädä
Hiilidioksidipäästöjä syntyy erityisesti fossiilisia polttoaineita eli hiiltä, öljyä ja maakaasua käytettäessä. Sähkönkulutus aiheuttaa peräti kolmasosan Suomen hiilidioksidipäästöistä, sillä ”tavallinen sähkö” tuotetaan fossiilisilla polttoaineilla.
Käytä lämmittämiseen uusiutuvia energialähteitä, kuten puuta, pellettiä, maalämpöä, aurinkoenergiaa tai uusiutuvalla energialla tuotettua sähköä.
Älä lämmitä asuntoasi turhaan, sillä lämmitykseen kuluu paljon energiaa; keskimäärin puolet kotitalouksissa käytettävästä energiasta. Seuraa huonelämpötilaa ja tarkista lämmityslaitteiden toiminta säännöllisesti. Lämpötilan alentaminen yhdellä asteella pienentää lämmityslaskua 5 prosentilla.
Tee uusi sähkösopimus: vaihda uusiutuvalla energialla tuotettuun sähköön. Saat samanlaista sähköä kuin kaikki muutkin, mutta sähköyhtiö on velvollinen tuottamaan ekosähköosuuden uusiutuvilla energialähteillä.
Seuraa hankinnoissasi energia- ja ympäristömerkintöjä. Ne opastavat valitsemaan ympäristöä säästäviä ja energiapihejä tuotteita ja palveluja. Kun ostat kodinkoneita, valitse parasta A-luokkaa. Valitse sopivan kokoinen laite, sillä puolityhjät jääkaapit, pakastimet ja muut laitteet kuluttavat turhaan sähköä.
Vaihda lamput vähän sähköä kuluttaviin energiansäästölamppuihin. Jos korvaat viisi 60 watin hehkulamppua 11 watin energiansäästölampuilla, tuotat vuodessa 35 kiloa vähemmän hiilidioksidia ja säästät lähes 20 euroa. Tarkkaile sähkölaskuasi ja mittaa tarvittaessa laitteiden todellinen sähkönkulutus.
Sammuta
Yksittäisen lampun tai laitteen energiankulutus voi tuntua vähäiseltä, mutta kun niitä on kotona paljon, yhteensä ne kuluttavat melkoisesti sähköä ja rahaa – ja kuormittavat ilmastoa. Valaistuksen ja viihteen osuus kolmihenkisen kerrostalossa asuvan perheen sähkönkulutuksesta on 40 prosenttia.
Sammuta valot ja laitteet, joita et tarvitse. Sammuta valot aina, kun et oleskele huoneessa. Sulje televisio, tietokone ja muut laitteet kokonaan, sillä valmiustilakin kuluttaa paljon sähköä.
Kodin energiankäyttöä on helppo pienentää: kiinnitä huomiota vaikkapa vedenkäyttö- ja kokkaustottumuksiisi.
Käytä lämmintä vettä järkevästi. Ota mieluummin pikasuihku kuin kylpy, pese vain täysiä koneellisia pyykkiä ja astioita sekä valitse tilanteeseen sopiva pesuohjelma. Sulje hana, kun et käytä vettä. Jos tiskaat käsin, älä tee sitä juoksevassa vedessä, vaan laita altaaseen tulppa.
Kokkaa taloudellisesti. Käytä paksupohjaisia ja kannellisia keittoastioita, käännä keittolevyn teho pienemmälle heti kiehumisen alettua ja hyödynnä uunin jälkilämpöä.
Älä päästä lämpöä harakoille. Kun tuuletat, tee se nopeasti ristivedolla. Älä pidä ikkunoita ja ovia auki, kun olet poissa kotoa.
Kierrätä
Jokainen suomalainen tuottaa kotitalousjätettä noin 225 kg vuodessa. Jos koko Suomessa tuotettu jätemäärä jaetaan suomalaisten kesken, tulee siitä 12 700 kg jokaista kohti. Jätteen synnyn ehkäisy on ilmastonmuutoksen hillintää, sillä jätteet synnyttävät kasvihuonekaasupäästöjä kaatopaikoilla ja kierrätysjärjestelmissä. Päästöjä syntyy myös jätteiden kuljetuksessa.
Vältä jätteen tuottamista. Vuokraa, lainaa, osta vain tarpeeseen. Osta kestäviä, kierrätettäviä ja mahdollisimman vähän pakattuja tuotteita. Osta käytettyjä ja uusioraaka-aineista valmistettuja tuotteita.
Lajittele jätteet ja kierrätä lasit, purkit, pahvit, paperit, vaatteet, urheiluvälineet… Suurin osa kaatopaikalle vietävästä jätteestä on käyttökelpoista tavaraa tai hyvää uusioraaka-ainetta.
Kolmasosa kotitalousjätteestä on biojätettä. Kilo biojätettä tuottaa kaatopaikalla mädäntyessään puoli kiloa metaania, joka on hiilidioksidin ohella merkittävimpiä kasvihuonekaasuja.
Laita biojäte kompostiin tai biojätteen keräykseen.
Kotitalouksien energiankulutuksesta huomattava osa on välillistä. Vaikka hankitun tavaran käyttö ei sinällään aiheuttaisi päästöjä, sen valmistamiseen on saattanut kulua paljon raaka-aineita ja energiaa.
Ennen kuin korvaat vanhan tavaran uudella, tutki, voisiko vanhan huoltaa tai korjata.
Kävele
Liikenne aiheuttaa viidenneksen Suomen hiilidioksidipäästöistä.
Jätä oma auto kotiin, jos pääset töihin ja harrastuksiin julkisilla kulkuneuvoilla. Lyhyillä matkoilla pyöräily ja kävely ovat hyviä liikkumistapoja – ilmastoystävällisiä ja kuntoa kohottavia.
Kun kuljet pidempiä matkoja, suosi junaa ja bussia. Lentoliikenteen päästöt ovat yli viisinkertaiset junaan verrattuna.
Jos matkustat omalla autolla, opettele ajamaan taloudellisesti. Vältä ruuhka-ajoa. Suosi kimppakyytiä. Jos hankit uuden auton, valitse energiatehokas malli.