Lämmityslaitteet ja ilmanvaihto

Huonelämpötiloilla on suuri merkitys asumisviihtyvyyteen ja energiankulutukseen. Asukkaan tulee ilmoittaa kiinteistön edustajalle huonelämpötilan poiketessa ohjearvoista. Etenkin liian korkeasta lämpötilasta on tärkeää tehdä ilmoitus lämmityskaudella. Yleinen ohjearvo asuintiloissa on noin 20…22C. Liian korkea huonelämpötila johtaa asumiskustannusten nousuun sekä sisäilman laadun huonontumiseen.

Lämpöä luovuttavia osia huoneistoissa ovat lämmityspatterit. Patterin tehtävä on luovuttaa huoneeseen niin paljon lämpöä, että tavoitehuonelämpötila toteutuu. Patterin lämpötila seuraa ulkolämpötilaa ollen kuumin pakkasilla ja haalein leudoilla säillä. Vaikka patteri tuntuu välillä viileältä, voi huonelämpötila olla ihan sopiva ja terveellinen. Huonelämpötilan oikeellisuutta tulee näin ollen seurata toimivasta sisälämpömittarista; ei patterin kuumuudesta/haaleudesta. Patterin osia ovat patteriventtiili, paluuventtiili ja ilmaruuvi. Patteriventtiilillä asukas voi rajoittaa patterin lämmönluovutusta.

Ilmaruuvista voidaan poistaa patteriin syystä tai toisesta kertynyt ilma, joka on useimmiten syynä siihen, ettei patteri lämpiä.

Ilmaruuvi avataan tähän tarkoitukseen tehdyllä koloavaimella. Jottei vesi pääsisi valumaan lattialle tai suihkuamaan seinälle, varataan toimeen myös pieni astia ja riepu. Vahinkojen välttämiseksi suositellaan, että huoltomies tekee patterien ilmaukset.

RIITTÄMÄTÖN ILMANVAIHTO VOI AIHEUTTAA ONGELMIA:

  • Ikkunat huurtuvat
  • Ilma ei vaihdu riittävästi ja huoneistossa on ummehtunut haju
  • Ruuan käryt leviävät
  • Rakenteet kostuvat
  • Homekasvustoa kehittyy
  • Pintamateriaalien päästöt haittaavat

TÄRKEÄT TOIMINTAOHJEET ASUKKAALLE LÄMMITYKSESTÄ:

– Ilmoita heti patterin vesivuodosta kiinteistön huoltoyhtiöön.

– Hanki tarkka ja tarkistettu huonelämpömittari. Sijoita se johonkin oleskelualueelle noin 1,5 metrin korkeuteen lattiapinnasta, ei ulkoseinälle.
Seuraa huonelämpötiloja. Ilmoita liian korkeasta tai liian matalasta lämpötilasta huoltoyhtiöön.

– Patterin pitääkin olla viileä ja varsinkin leudoilla säillä, jos huoneessa on muutenkin lämmintä.

– Säädä patterin lämpöä pienemmälle, jos on kuuma. Älä tuuleta lämpöä ulos.

– Kun tuuletat, niin tuuleta nopealla ristivedolla.

– Huonekaluja, verhoja tms. ei tule sijoittaa patterin eteen, koska huonekalujen ja verhojen takana oleva valkoinen patteriventtiili säätää patterin toimintaa. Esim. verhojen takana on aina lämpimämpää kuin vapaassa tilassa ja näin ollen patteriventtiili sulkee patterin.

– Ilmaustarvetta kuvaa loriseva ääni patterista. Pyydä aina HUOLTOMIESTÄ tai TALONMIESTÄ ilmaamaan patteri.

– Muista, että kätesi lämpötila on n. +35C. Se aistii esim. +30C:n patterin viileäksi, mutta tosiasiassa tämä patteri vielä lämmittää +21C:sta huonetta.

ILMANVAIHTOLAITTEET

Jos huoneistossa on koneellinen poisto niin poistoilmapuhallin imee ilmaa niistä huoneiston osista, joissa ilmanvaihdon tarve on suurin, kuten keittiö, kylpyhuone ja vaatehuone. Korvausilma tulee huoneistoon seinissä olevista tai ikkunan yläpuolella olevista korvausilmaventtiileistä tai uusimattomien ikkunoiden välistä. Useissa vanhoissa asunnoissa ulkoseinillä olevat korvausilmareitit on tukittu ja tapetoitu yli. Tällaiset venttiilit tulee ehdottomasti ottaa uudelleen käyttöön.

Noudata huoneiston ilmanvaihtolaitteiston käyttö- ja hoito-ohjeita. Ilmanvaihto on tärkeä tekijä, jolla hallitaan ilman kosteutta ja puhtautta, asumisviihtyisyyttä sekä hyvää sisäilman laatua.

Ilmanvaihto on mitoitettu ns. ”normaaliin asumiseen”. Ylisuurien kosteus- tai epäpuhtausmäärien hallintaan ilmanvaihto ei riitä, vaan tällöin on vähennettävä näitä päästöjä.

NÄIN VARMISTAT ILMANVAIHDON TOIMINNAN:

– Käytä ilmanvaihtoa riittävällä teholla ruuanlaiton aikana. Keittiön ikkunat ja mahdollinen parvekeovi on pidettävä ruuanlaiton ajan suljettuna. Muussa tapauksessa käryt leviävät huonetiloihin. Keittiön viereisen huoneen ikkuna voidaan pitää auki korvausilman saamiseksi.

– Puhdista säännöllisesti poistoilmaventtiilit. Venttiilin keskiosan asentoa ei saa muuttaa eikä venttiiliä saa tukkia.

– Puhdista myös liesikuvun rasvasuodatin.

– Käytä ilmanvaihdon käsiohjausta niin, että ilmavirta on kulloinkin riittävä, muttei liiallinen.

– Tuuleta nopeasti ristivedolla.

– Ilmanvaihdon toiminnan varmistamiseksi kannattaa tarkistaa, että kylpyhuoneen oven alareunassa on vapaata tilaa n. 1,5 -2 cm ilmankierron takaamiseksi. Jos tilaa ei ole niin ovea tulee lyhentää tai tehdä siihen korvausilmareiät.

ILMANVAIHDON VOI TESTATA HELPOSTI TALOUSPAPERILLA!

Jos epäillään, että ilmanvaihdon poistoilmaventtiili ei vedä tai että venttiilistä tulee käryä huoneistoon, voidaan asia testata talouspaperilla. Sopiva ilmavirta pitää talouspaperin paikallaan, liian luja pyrkii imaisemaan kanavaan. Jos paperi putoaa, on jotain pielessä. Poistoilmaventtiilejä on keittiössä, WC:ssä, kylpyhuoneessa ja vaatehuoneessa.

Asukkaan tehtävänä on kaksi-kolme kertaa vuodessa tarkistaa venttiiliin kertynyt lika ja pöly, ja puhdistaa harjalla ja tiskiaineella.

Keittiössä venttiili likaantuu nopeammin. Puhdista mahdollinen keittiön liesituulettimen rasvasuodatin käytön määrästä riippuen 2-12 kertaa vuodessa. Suodattimen tulee olla jatkuvasti kohtuullisen puhdas, jotta liesituuletin voi toimia asianmukaisesti. Muistattehan, että mikäli liesituuletin ei ole asunnon alkuperäisvaruste niin kerrostaloissa liesituuletinta ei missään tapauksessa saa kytkeä hormiin vaan mallin on oltava nk. aktiivihiilisuodattimella varustettu versio, jossa puhdistettu ilma palaa huonetilaan.

Poistoilmaventtiili irtoaa vetämällä tai kiertämällä. Jos puhdistuksessa tulee ongelmia, neuvotaan asukkaita ottamaan yhteyttä huoltoyhtiöön.