Asukkaan huoltotoimet

Asunto on arvokas sijoitus, eikä ole yhdentekevää miten asuntoa huolletaan ja ylläpidetään. Tässä on ohjeita ja neuvoja turvalliseen asumiseen.

Asunnon omistaja on asunto-yhtiölainkin puolesta velvollinen suorittamaan asunnossaan tiettyjä tarkastuksia ja huoltotoimenpiteitä. Mikäli tarkastuksia ei tehdä, saattaa laiminlyönneistä aiheutua haittaa omalle ja naapurin huoneistolle ja pahimmassa tapauksessa vahingonkorvausvastuu.

Huoltotoimenpiteet tulee suorittaa oikein. Jos osakas ei osaa tehdä huoltotoimenpiteitä oikein, on hänen syytä ilmoittaa havaitusta puutteesta kiinteistöhuoltoon. Tarkastuksia on hyvä suorittaa määrävälein.

Ilmanvaihtotarkastukset

 

Painovoimainen ilmanvaihto

Onko asuntosi tuloilma raitista ulkoilmaa vai naapurin jäteilmaa?

Varmista esim. kädellä, että ulkoilma tulee makuu- ja olohuoneen ulkoilmaventtiilistä tai ikkunan yläpuitteen ja karmin välistä. Jos ilmaa ei tule edellä mainituista kohdista, tulee korvausilma asuntoosi postiluukun ja/tai huoneiston läpivientien kautta. Tällöin saattavat naapurin ruuan- ja tupakankäryt haista asunnossasi.

Ilman tulee päästä liikkumaan huoneistossasi – likainen poistoventtiili ei poista ilmaa huoneistostasi.

Ilma tulee huoneistoosi oleskelutilojen kautta, josta sen pitää päästä liikkumaan ilmanvaihdollisesti likaisiin tiloihin. Tämän jälkeen ilma poistuu ilmanvaihdollisesti likaisista tiloista kuten wc:stä, keittiöstä, kylpy- ja vaatehuoneesta. Tämän vuoksi ilmankulun varmentamiseksi tulee huoneiston kaikissa väliovissa olla alareunassa noin 15 mm:n rako. 

Ilma poistuu huoneistostasi poistoventtiilin kautta. Poistoventtiileitä on wc:ssä, keittiössä, kylpy- ja vaatehuoneessa. Painovoimaisessa ilmanvaihdossa tulee venttiilien pääsääntöisesti olla mahdollisimman auki, jotta ilma vaihtuisi asunnossasi riittävästi. Talvella huippupakkasilla saattaa ilma vaihtua liiankin hyvin. Tällöin voit sulkea venttiilin, mutta venttiili tulee aina olla jonkin verran auki. Talvella venttiili saattaa toimia väärin päin! Eli ulkoilma tulee poistoventtiilistä sisään. Tällöin on syytä ilmoittaa asiasta isännöitsijätoimistoon. Ilmavirran suunnan voit tarkistaa kädellä. Ilmamäärän voi tarkistaa vain ilmastointialan ammattilainen. Painovoimaisen poistoventtiilin lautasen voi irrottaa pesemistä varten pyörittämällä vastapäivään ja ruuvaamalla lautanen takaisin mihin asentoon tahansa, mieluiten aivan auki asentoon. Venttiilin voi puhdistaa lämpimällä vedellä ja astianpesuaineella. Jos keittiössäsi on kierrätysilmalla toimiva liesituuletin, vaihda suodatin riittävän usein laitetoimittajan ohjeiden mukaan.

 

Koneellinen poisto

Varmista, että huoneistosi ilmanvaihto toimii.

Ilman tulee päästä liikkumaan huoneistossasi – likainen poistoventtiili ei poista ilmaa huoneistostasi.

Kun ilma on tullut huoneistosi oleskelutiloihin, tulee sen päästä liikkumaan ilmanvaihdollisesti likaisiin tiloihin. Tämän reitin varmentamiseksi tulee huoneiston kaikissa väliovissa olla alareunassa noin 15 mm:n rako.

Ilma poistuu huoneistostasi poistoventtiilin kautta. Poistoventtiileitä on ilmanvaihdollisesti likaisissa tiloissa, eli wc:ssä, keittiössä, kylpy-, löyly-ja vaatehuoneessa. Koneellisen poiston venttiilien ilmamäärä riippuu venttiilin lautasen asennosta. Eli siitä, kuinka paljon lautanen on venttiilikaulukseen nähden ulkona tai sisällä. Lautasen asento muuttuu, jos sitä pyöritetään. Lautasen asentoa ei saa muuttaa, koska tällöin ilmamäärät muuttuvat sinun ja naapureiden asunnossa. Kun venttiilin pintaan ja rakoihin kertyy esimerkiksi kylpyhuoneessa vaatteita kuivatessa nukkaa tai keittiöissä rasvaa, voi venttiilin puhdistaa lämpimällä vedellä ja astianpesuaineella. Venttiili irtoaa kiertämällä sitä kaksin käsin vastapäivään. Pesun ja takaisinasennuksen aikana varo pyörittämästä venttiilin keskellä olevaa lautasta! Jos epäilet säädön muuttuneen, ota yhteyttä huoltomieheen. Hän asettelee oikean arvon.

Keittiössä rasvat kuuluvat pannuun eivätkä liesikuvun rasvasuodattimeen

Jos keittiössäsi on liesikupu, pese sen suodatin lämpimällä vedellä, harjalla ja pesuaineella riittävän usein vähintään kerran kolmessa kuukaudessa. Jotkut suodattimet voidaan pestä jopa astianpesukoneessa. Noudata laitetoimittajan ohjeita. Likainen suodatin ei läpäise ilmaa ja ruuankäry leviää ympäri asuntoa.

Löylyhuoneen kuivatus saunomisen jälkeen säästää rakenteita

Löylyhuone on varustettu ulkoilmaventtiilillä, joka on usein asennettu kiukaan alle. Jos kiuas on puulämmitteinen ulkoilmaventtiilin tarkoitus on tuoda halkojen palamiseen tarvittava happi. Sähkökiuas ei tarvitse ulkoilmaa ja tällaisessa ratkaisussa ulkoilmaventtiilin tarkoitus on tuoda löylyhuoneeseen ilmaa, joka kuivattaa saunomisen jälkeen märät rakenteet. Eli venttiiliä pidetään auki ainoastaan muutama tunti saunomisen jälkeen, eli tuulettamisen ajan. Jos venttiiliä pidetään auki jatkuvasti, ei ulkoilmaa tule riittävästi tai laisinkaan oleskelualueen (olo- ja makuuhuoneiden) ulkoilmaventtiileistä. Tällöin ulkoilma tulee sisään löylyhuoneen ulkoilmaventtiilistä ja poistuu löyly- ja pesuhuoneen poistoventtiilistä käymättä oleskelutilojen puolella lainkaan. ”Ilma valitsee aina helpoimman reitin!” Siis pidä löylyhuoneen venttiili auki vain kuin kuivaat tilaa. Jos löyly- tai pesutila on varustettu avattavalla ikkunalla, on paras tapa kuivattaa löyly- ja pesutiloja avaamalla ikkuna esim. 15 minuutiksi.

Voit itse testata, toimiiko kylpyhuoneesi ilmanvaihto

Kylpyhuoneen toimivan ilmanvaihdon voi testata seuraavasti: Kun käyt suihkussa, peili huurtuu. Jos huuru ei poistu peilistä 10 minuutin kuluessa on, pesuhuoneen ilmanvaihto huono. Ilmoita asiasta isännöitsijälle.

Lämmitys

Oikein toimiva patteritermostaatti tuo viihtyisyyttä ja säästää energiaa

Termostaatin toiminta tulee tarkistaa lämmityskauden alussa. Saattaa olla, että lämpimän kesän jälkeen patteriventtiilin kara on juuttunut pohjaan kiinni, eikä vesi kierrä patterissa ja patteri pysyy kylmänä. Tällöin on syytä ottaa yhteyttä huoltoyhtiöön.

Vesi- ja viemärikalusteet, Viemärit

Astianpesu- ja pesukoneen kytkennät suurimmat vaurioiden aiheuttajat

Astianpesu- ja pesukoneen kytkennät aiheuttavat eniten vesivaurioita Suomessa. Yksi vesivaurio saattaa maksaa asukkaalle jopa kymmeniä tuhansia euroja. Siksi on tärkeää, että määrävälein tarkistat koneiden vesi- ja viemärikytkennät. Kokeile kädellä, onko vesijohto- ja viemäriliitos kiinteästi kiinni. Tuleeko käteesi vettä, kun sivelet liitoskohtia? Ottaako jätesäiliö kiinni liitoksiin?

 

Poresuuttimen puhdistus

Hanojen juoksuputkien päässä olevat poresuuttimet saattavat osittain tukkeutua.

Veden juoksutus saattaa heikentyä oleellisesti. Määrävälein esim. kerran vuodessa on hyvä tarkastaa poresuuttimien likaisuus. Kierrä suutinta myötäpäivään ja puhdista suutin juoksevan veden alla. Kierrä suutin takaisin. Ei liian tiukalle, käsikireys riittää.

Lattiakaivo

Lattiakaivoon kertyy pesutilanteissa esim. hiuksia, jotka tukkivat kaivon. Padotustilanteessa vesi saattaa valua eteisen lattialle saakka. Tätä ei aina helposti huomaa, kun itse on suihkussa. Siksi on lattiakaivot puhdistettava esim. kaksi kertaa vuodessa. Puhdistus tapahtuu miellyttävämmin, kun käytät kumihanskoja tai muovipussi työnnetään käteen ja hiukset otetaan muovipussiin. Siivouksen jälkeen on suositeltavaa, että lattiakaivot desinfioidaan esim. kloridilla.

 

Vesilukot

Asukkaan vastuulla on puhdistaa viemärikalusteiden vesilukot. Mekaaninen puhdistus on parempi kuin kemiallinen eli ”Kodin Putkimiehen” käyttöä tulisi välttää. Ainoa ja oikea tapa puhdistaa vesikukko on avata se ja puhdistaa käsin. Markkinoilla on myös vesilukkoja, joita voidaan puhdistaa huomattavasti vaivattomammin pesualtaasta käsin. Vesilukko voidaan desinfioida esim. kloridilla puhdistuksen jälkeen.

 

Sähkö

Mikäli asunnossa on vikavirtasuoja, on sen toiminta syytä testata kerran vuodessa. Testaus on helppo suorittaa. Asuntokohtaisessa sähkökeskuksessa on yleensä sininen nappi, joka on vikavirtasuojan koeistusnuppi. Sytytä valot pesuhuoneeseen ja paina sinistä koeistusnuppia. Tällöin tulee valojen sammua kylpyhuoneesta.

Rakenteet ja palovaroitin

Rakenteet

Yli 10 vuotta vanhoissa pesuhuoneissa saattaa muovitapettien ja –mattojen tai seinä- ja lattiakaakeleiden kunto olla huono. Muovitapettien saumat ”repsottaa”. Muovimattojen saumat ovat auenneet ja/tai matto on irti alustastaan. Kaakeleiden saumauslaastit ovat kuluneet ja/tai kulmissa sekä nurkissa ovat silikonisaumaukset irronneet. Koska asukkaalla on ilmoitusvelvollisuus, on edellä mainituista vioista syytä ilmoittaa viipymättä isännöitsijälle.

Palovaroitin

Toimimattomasta palovaroittimesta ei ole hyötyä asukkaalle! Suorita tarkastus ainakin kerran vuodessa seuraavasti: paina koestusnappia, jolloin palovaroittimen tulisi alkaa piipittää. Jos palovaroitin piippaa silloin tällöin ja valo vilkkuu, on se merkki siitä, että patterit ovat loppu. Patterit ovat syytä vaihtaa kerran vuodessa.

Kukkaruukut ja akvaario

Vettä on muuallakin kuin vesilasissa! Kukkia kastellessa tulee joskus kaadettua vettä kukkaruukkuun niin paljon, että sitä valuu huomaamattomasti lattialle. Kukkaruukut ja akvaariot voivat myös alkaa vuotaa. Vaikka vesimäärät ovat vähäiset, voi niistä syntyä varsinkin parkettilattialle visuaalisesti ikävä vesivaurio.