Helenin kaukolämmön hintoihin tuntuva korotus

elo 31, 2022

Ohessa Helsingin Sanomien artikkeli 31.8.2022 kaukolämmön hinnankorotuksista.

Lähde: https://www.hs.fi/kaupunki/art-2000009038844.html

ENERGIAYHTIÖ Helen nostaa kaukolämmön hintoja kolmessa erässä parin kuukauden välein.

Ensimmäinen korotus on luvassa lokakuussa, mutta myös tammikuun ja maaliskuun alussa kertovista hinnankorotuksista kerrottiin keskiviikkona tarkempaa tietoa.

Lokakuun alussa kaukolämmön kokonaishinta kuluttajalle nousee noin 20 prosenttia keskimääräisessä omakotitalossa. Tammikuun alussa on tulossa 23 prosentin korotus ja maaliskuun alussa 22 prosentin korotus.

KAUKOLÄMMÖN hinta muodostuu kiinteästä sopimusvesivirtamaksusta ja kausittain vaihtuvasta energiamaksusta. Helen julkaisi seuraavienkin kausien tiedot jo nyt siksi, että kuluttajien olisi helpompi varautua.

Korotukset kohdistuvat siis pelkästään energiamaksuun. Siitä Helenin asiakkaat maksavat nykyisin 4,58/kwh ja maaliskuussa 11,99 c/kwh .

MAINOS (TEKSTI JATKUU ALLA)MAINOS PÄÄTTYY

Hinnankorotusta perustellaan sillä, että raaka-aineiden hinta on Venäjän aloittaman hyökkäyssodan vuoksi noussut merkittävästi.

Helen kuvaa hintojen kehitystä kaukolämmönkin osalta sanalla poikkeustila.

Tilannetta tulevaisuudessa kuitenkin parantaa se, että Helsinkiä oli muutenkin tarkoitus alkaa lämmittää koko ajan enemmän hiilineutraaleilla tavoilla. Hanasaaren hiilivoimala suljetaan ensi vuonna, Salmisaari vuotta myöhemmin.

Lähitulevaisuudessa kaukolämmöllä tuotetaan hajautetusti useasta eri lähteestä kuten esimerkiksi hukkalämmöstä ja merivedestä, mikä lisää Helenin omavaraisuutta ja vähentää sen riippuvuutta raaka-aineiden hinnoista.