Ilmalämpöpumppu kerrostaloon?

kesä 27, 2019

Ilmalämpöpumppu voi pelastaa kerrostaloasujan kesän – muista, että lupa laitteen asennukseen pitää kysyä aina!

Hikiset kesäyöt saavat monet pohtimaan ilmalämpöpumppua kerrostaloasunnon sisäilman jäähdyttämiseksi. Ennen kuin suuntaat ostoksille, muista kysyä taloyhtiöltä lupa laitteen kiinnittämiseen.

Osakkaalla on asunto-osakeyhtiölain perusteella laaja muutostyöoikeus huoneisto koskien huoneistoaan – parveke ja terassi mukaan lukien. Ilmalämpöpumpun kohdalla mennään kuitenkin taloyhtiön hallitsemalle alueelle, koska osa laitteen asennuksesta tehdään asunnon ulkopuolelle.

Ilmalämpöpumppuasioita on aikoinaan puitu korkeimmassa oikeudessa asti. Eräässä tapauksessa osakas oli pyytänyt taloyhtiöltä lupaa porata reikä huoneistonsa sisätiloista parvekkeelle laitteen asennusta varten. Lupaa ei irronnut, sillä reikä olisi tehty ulkoseinään, joka ei ollut osakkeenomistajan hallinnassa. Osakas vei asian aina korkeimpaan oikeuteen asti, josta lopulta annettiin sama päätös kuin alemmista oikeusasteista: pyydetty muutostyö kohdistui taloyhtiön omistaman rakennuksen lämpöeristettyyn ulkoseinään, joka sijaitsee osakkaan hallinnassa olevien sisä- ja ulkotilojen välissä.

Jos yksi on saanut luvan, sitä ei voi muiltakaan kieltää

Ilmalämpöpumpun asentamiseen on aina haettava lupa taloyhtiöltä. Hakemuksessa esitetään suunnitelma siitä, miten laite asennetaan ja ilmoitetaan, mikä yritys tekee asennustyön. Koska muutos tehdään asunnon ulkopuolelle, taloyhtiö voi kieltää asennuksen perustelematta päätöstään.

Ilmalämpöpumpusta haaveileva pääsee helpolla, jos joku talon asukas on jo aiemmin saanut kiinnitykselle luvan. Yhdenvertaisuusperiaatteen perusteella laitteen asennusta ei voida kieltää seuraavaltakaan kysyjältä. Siksi on tärkeää, että taloyhtiössä käydään julkisivuseikoista huolellinen keskustelu heti ensimmäisen luvan kohdalla.

Ilmalämpöpumpun asentaminen vaatii tarkkuutta. Sähkö- ja putkityöt tilataan erikseen niihin erikoistuneilta yrityksiltä. Erityisesti kondenssiveden poistoon on kiinnitettävä huomiota kosteusvaurioiden välttämiseksi. Taloyhtiö valvoo asentamisen.

Lähde: Kuhanen|Asikainen|Kanerva asianajotoimisto, Ajankohtaista kiinteistöjuridiikassa kesäkuussa 2019

https://www.kak-laki.fi/ilmalampopumppu