”Kiukaiden turvallisuutta kohennettava” – Vuosaaren tappava palo lähti kiukaasta

syys 5, 2017

Onnettomuustutkintakeskus (Otkes) suosittaa Suomen suurimpia kiuasvalmistajia parantamaan kiukaiden ”käyttöliittymää” ja lisäämään turvaominaisuuksia lasten varalta.
Se antoi suosituksen Helsingin Vuosaaren tulipalon tutkintaselostuksessaan. Tulipalossa joulukuussa kuoli maahanmuuttajataustainen äiti ja kolme lasta.

Tulipalo sai alkunsa sähkökiukaasta, joka oli kytketty päälle. Saunassa oli ollut kuivumassa lasten vaatteita. Otkes arvioi, että noin tunnin lämpenemisen jälkeen syttyi tulipalo.

– Saunan käyttö on nykyisin yhä useammalle suomalaiselle vierasta. Ongelmia voi tulla, koska monien sähkökiukaiden käyttökytkimien käyttöturvallisuus on huono. Esimerkiksi lapsilukkoja tai merkkivaloja ei ole, Otkesin raportissa seisoo.

Onnettomuustutkintakeskuksen tutkintaselostuksessa luetellaan Suomen suurimmat sähkökiukaiden valmistajat eli Harvia, Helo, Narvi ja Iki-Kiuas. Keskus haluaa, että kiukaiden käyttökytkimet olisivat ymmärrettäviä, ajastimen ja kiukaan käytöstä ilmaistaisiin selkeästi ja lasten varalta olisi riittävät turvaominaisuudet. Näiden ominaisuuksien pitäisi löytyä myös perusmallin kiukaista, Otkes huomauttaa.

Asunnossa ei ollut palovaroitinta, vaikka sellainen oli kymmenen vuotta sitten asennettu. Otkes suosittaa sisäministeriön selvittävän, miten kiinteistöjen omistajat ja ylläpitäjät saadaan sitoutettua pitämään huolta palovaroittimien olemassaolosta ja toiminnasta. Huolehtimisvastuuta palovaroittimista tulee tarvittaessa kohdistaa myös taloyhtiöille, Otkes sanoo.

Otkes esittää myös, että eri ministeriöt kartoittaisivat maahanmuuttoon liittyvät arjen ja asumisen turvallisuutta koskevat ongelmat sekä uudistaisivat muun muassa kotoutumiskoulutusta, jotta maahanmuuttajien turvallisuutta koskevat perustaidot olisivat kunnossa.
STT

Lähde: http://www.is.fi/kotimaa/art-2000005352972.html?cs=email