Kotisi vaarallisin kodinkone?

syys 20, 2019

Kodin paloherkimmät huoneet ovat keittiö ja sauna – vaarallisin kodinkone on pesuhuoneessa

 

Suomen pelastustoimen mukaan Suomessa syttyi vuonna 2018 yhteensä 5 317 rakennuspaloa. Näistä vajaa 3 000 syttyi kotitalossa. Suurin osa kodin tulipaloista saa alkunsa keittiöstä.

Paloturvallisuuden näkökulmasta kodin kolme yleisintä vaaranpaikkaa ovat liesi, kynttilät ja sauna. Vastaavasti kolme tehokkainta keinoa suojautua tulipalojen varalta ovat ennaltaehkäisy, toimiva palovaroitin ja päivitetyt alkusammutustaidot.

– Toimiva palovaroitin ja päivitetyt alkusammutustaidot ovat äärimmäisen tärkeitä keinoja parantaa oman kodin paloturvallisuutta. Jokaisen meistä tulisi tietää, kuinka tulipalot ennaltaehkäistään ja miten tulipalotilanteessa tulisi toimia. Jos tulipalo syttyy, pitää asunnosta poistua parissa minuutissa. Viranomainen ei ehdi siinä ajassa paikalle. Silloin lähin apu olet sinä itse, sanoo LähiTapiolan turvallisuuspäällikkö Sami Sallinen.

Kodeissa ruuanlaitto on yleisin tulipalon syttymissyy. Nämä palot ovat yleensä ehkäistävissä siten, että ruokaa ei jätetä kypsenemään tai kuumenemaan ilman valvontaa. Ruuanlaittoon liittyviä tulipaloja on noin kolme kertaa päivässä eli noin tuhat vuodessa. Toiseksi yleisin palon syttymissyy asunnoissa on kynttilöistä tai muusta avotulesta alkanut palo. Myös sauna on tulenarkaa aluetta. Saunapaloja syttyy Suomessa vuosittain noin 450–500 eli jossain päin Suomea palaa käytännössä joka päivä sauna.

– Suomessa syttyy tulipalo keskimäärin kahdeksassa kodissa joka päivä. Alkusammuttamalla säästetään vuosittain yksi ihmishenki, kymmenen vammautumista, yli 20 miljoonan euron vahingot ja suunnattomasti inhimillistä kärsimystä. Jos ihmisten alkusammutustaidot olisivat vielä paremmat, menetykset olisivat nykyistä pienemmät, Sallinen toteaa.

Sähkölaitteiden viat ja väärinkäyttö aiheuttavat vuosittain yli tuhat rakennuspaloa

Kodin sähkölaitteisiin liittyvien tulipalojen vaaratekijä numero yksi on tilastojen valossa selvästi liesi. Seuraavina tulevat kiuas, hehkulamput ja loisteputkivalaisimet. Kodinkoneista yleisimmin syttyvät pyykinpesukoneet, toiseksi useimmiten kylmälaitteet. Kylmälaitteiden paloista puolet kehittyvät rakennuspaloiksi.

Pelastusopiston mukaan isot kodinkoneet saattavat syttyä palamaan, koska ne kuluttavat paljon energiaa ja kuumenevat. Pyykinpesukoneen kärkitilaa tilastoissa selittänee se, että kone yleensä on pesuhuoneessa, jossa sijaitsee myös ilmastoinnin poistoilma – eikä siellä ole palovaroitinta. Niinpä pyykinpesukoneen syttymistä ei välttämättä heti havaita.

– Elämänturvayhtiönä haluamme lisätä suomalaisten tietoisuutta paloturvallisuudesta ja vahinkojen ennaltaehkäisystä. Palojen ennaltaehkäisy ja alkusammutus onnistuvat useimmiten kotikonstein, jos kotoa löytyy riittävästi toimiva palovaroitin ja alkusammutuslaite, jota osataan käyttää. Kannustamme kaikkia suomalaisia ottamaan nämä asiat haltuun, Sallinen sanoo.

Kodinkoneiden kehitys entistä energiatehokkaammiksi pienentää laitteiden sähkönkulutusta, mikä onneksi vähentää niiden lämpenemistä ja edelleen tulipaloalttiutta. Esimerkiksi nykyisten televisioiden osuus rakennuspalojen aiheuttajana on mitätön verrattuna kuvaputkitelevisioiden aikaan.

 

Suora lähde: https://www.lahitapiola.fi/tietoa-lahitapiolasta/uutishuone/uutiset-ja-tiedotteet/uutiset/uutinen/1509559979269?cmpid=eml-elamanturvanuk-email-0919-sahkoposti-1aed9b0&bid=25887438&did=dm229783