Löytyykö kodistasi tämä riskiputki? Voi aiheuttaa isot vahingot

loka 1, 2018

Koska kurkistit viimeksi keittiökaapiston uumeniin, tiskikoneen liitäntää? Muhiiko siellä inha yllätys?

Astianpesukoneiden huonokuntoiset tai huonolaatuiset poistoletkut aiheuttavat yli kaksi tuhatta vesivahinkoa vuosittain, eli viisi vahinkoa joka päivä.

Näin arvioi vakuutusyhtiö Ifin vahingontorjuntapäällikkö Jari Pekka Koskela Taloussanomille.

Moni tiskikoneen omistaja ei tiedä, että jo viisi vuotta vanhasta koneesta kannattaisi vaihtaa poistoputki.

Koskela on on ihmetellyt ja lähtenyt myös kyselemään tiskikone-edustajilta, miksi poistoputkia ei tehdä erilaisiksi, kun ne kerran ovat niin iso vesivahinkoriski.

– Kun kokeilet poistoputkea, niin onhan se tosi kevyen oloinen.

– Kun kyselin asiaa, maahantuojat perustelivat letkuja EU-lainsäädännöllä. Se estää käyttämästä aineita, jotka tekisivät letkuista kestävämpiä.

”Ihmiset ovat hyvin hintahakuisia”

– Minäkin ostin ajatuksen sellaisenaan, kunnes puhuin rakennusammattilaisten kanssa. On se kummallista, että talossa on kymmeniä metriä muuta putkea, jonka pitää kestää kaikki kodin litkut ja kemikaalit. Ne kestävät autolla yli ajamisen. Miksi viimeistä 1,5 metriä koskee eri lainsäädäntö ja se on sitten heikko lenkki?

– Voihan se olla, että valmistajat laskevat, että osa voidaan rakentaa heikentyväksi. Kone hajoaa tiettyjen vuosien sisään muutenkin jostain kohtaa. Meille tämä heijastuu niin, että näitä tiskikonevuotoja sattuu valitettavan paljon.

Vesi valuu piilossa pitkään

 

Finanssialan vuotovahinkoselvityksen mukaan eniten astianpesukoneen vuotovahinkoja sattui seitsemän vuotta vanhoille koneille.

Poistoputkien vuodot ovat pirullinen vahinkomuoto. Tihkuvuoto ehtii kastelemaan rakenteita pitkältä matkalta, jos tiskikoneen alla ei ole vuotokaukaloa tai vuotohälytintä.

Keittiökaapistosokkelissa vuoto saa rauhassa muhia kenenkään huomaamatta niin kauan, kunnes keittiön lattialaatta rupeaa kupruilemaan. Vaikka kotivakuutus korvaisi vahingon, vuodosta koituu iso riesa, sillä kuivatus kestää usein viikkoja. Lisäksi korjattunakin vesivahinko voi tuottaa ongelmia asunnon myyntitilanteissa.

Ifin korvaamat vuotovahingot maksavat keskimäärin 5 000–7 000 euroa.

Vuorovahingot yleistyvät

 

Viime vuonna vakuutusala korvasi noin 25 000 vuotovahinkoa kotitalouksille. Astianpesukoneiden lukumäärä oli noin 3 000 kappaletta. Poistoletkut ovat toisen tutkimuksen mukaan olleet syynä 1 740 tapauksessa. Koskelan arvioon yli kahdesta tuhannesta putkivuodosta päästään, kun mukaan otetaan ne tapaukset, joista ei haeta korvauksia.

Poistoletkujen aiheuttamien vesivahinkojen suhteellinen osuus on kasvanut edelliseen tutkimukseen verrattuna, kun koneet ovat yleistyneet kodeissa.

– Uskon siihen, että kasvun syynä on sekin, että ihmiset ovat hyvin hintahakuisia ja hinta- ja laatuhaarukka on laaja. Yleistyminen on vain osasyy.

– Vuotovahinkojen määrä on kaikkiaan kasvanut kautta linjan koko 2000-luvun, Koskela kertoo (ks. kuva alla).

– Se, että vuotovahinkoja on näin paljon, johtuu vanhenevasta rakennuskannasta ja siitä, että vanhat kupariputket tulevat käyttöikänsä päähän.